CASA CULTURII "ION CREANGĂ" TÂRGU-NEAMȚ

B-dul Ştefan cel Mare, Nr. 55, cod 615200, Târgu Neamţ, jud. Neamţ, 
tel.: 0233-790404 , e-mail: casaculturii_ioncreanga@yahoo.com
ANUNȚURI

Cuvântul de încheiere al directorului la sfârşitul manifestărilor organizate în memoria scriitorului Ion Creangă

         Duminica, 13 decembrie 2015, au luat sfarsit, pentru anul acesta, manifestarile organizate in memoria scriitorului Ion Creanga. Au fost trei zile pline de bucurie, de emotii, de efort pentru cei care si-au rapit din timpul lor si s-au oprit cateva minute si la Casa Culturii Ion Creanga, pentru a participa la deschiderea oficială a manifestărilor organizate de comun acord cu Complexul Muzeal Neamt, la care au fost invitati profesori, documentaristi, poeti, scriitori, istorici, muzeografi, preoti, oameni de cultura din judet si din tara, autoritati locale si judetene.

Au raspuns cu pretuire si au transmis mesajul domniilor lor:

  • profesorul universitar Constantin Parascan - scriitor roman, membru in Uniunea Scriitorilor din Romania, Presedinte al Fundatiei Culturale „Urmasii Razesilor Gazari de pe Valea Tazlaului Sarat‟,
  • scriitorul  Ion Muscalu - membru in Uniunea Scriitorilor din Romania,
  • poetul Adrian Alui Gheorghe -membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, directorul Bibliotecii Judetene G.T.Kirileanu,
  • doamna Roxana Josanu - directoarea Directiei Judetene  pentru Cultura Neamt,
  • domnul Primar Vasilica Harpa,
  • domnul Vice-Primar Traian Humulescu,
  • doamna Lidia Richter - directoarea Bibliotecii Ion Creanga din Tirgu Neamt,
  • domnul Vasile Diaconu - directorul Muzeului de istorie Tirgu Neamt,
  • consilieri locali, oameni ai locului si foarte multi copii.

         La orele 15.00, la Casa Culturii, a fost organizata Masa rotunda care a avut ca tema: ,,Modele de viata si de educatie in lumea operei lui Creanga”,  apoi au fost vizitate:

  • Expoziţia de icoane - prof. Dan Ţârdea – Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” - Mănăstirea Neamţ si
  • Expoziţia de icoane pe sticla - prof. Oana Grădinaru - Seminarul Teologic „Cuvioasa Paraschiva” – Agapia,
  • Expozitia de arta populara - ing. Ciubotariu Tincuta – Asociatia Mestesugarilor Nemteanca Targu Neamt a fost cea care a pus in valoare portul popular, prin autenticitate si frumusete.
  • Expozitia de cartografie realizata de Angela si Constantin Birleanu a trezit un real interes.

      Manifestarile au continuat si personalitati marcante ale culturii iesene si nemtene au fost alaturi de doanma preoteasa Olguta Caia, care ne-a adus in atentie o serie de  lucrari deosebite si anume:

  • ,,Opera completă a lui Ion Creangă”, în limba portugheză; Traducători: Simona Vermiere şi Jose Da Fonseca E Silva. Prezentare: Raluca Naclad şi Olguta Creanga Caia, precum si
  • Proiectul Copilăria Copilului Creştin: autor Olguţa Creangă Caia. Ilustraţii Violeta Zabulica Diordiev si
  • Copilăria Sf. Teodora de la Sihla;
  • Copilăria Sf. Parascheva de la Iaşi;
  • Copilăria Patriarhului Teoctist şi
  • Amintiri despre Părintele Ilie Cleopa, prezentate de domnul Gheorghe Simon, Mihaiţă Albu şi Ioan Drugă si doamna profesoara Karina Cojocaru.

        Seara s-a incheiat cu un frumos Concert de Colinde tradiţionale de Crăciun sustinut de Corul Angeli de la parohia Sf.Haralambie si un regal Concert de muzica sacră oferit de elevii de la Liceul de Arta Piatra Neamţ.

      Sambata dimineata ne-am indreptat cu piosenie spre biserica Sfantul Nicolae din Humulesti, acolo unde, ca in fiecare an, de vreo 15 ani incoace, parintele Viorel Cojocaru impreuna cu alti preoti si slujitori, oficiaza o slujba de pomenire in memoria scriitorului humulestean Ion Creanga. Cu bucurie am ascultat raspunsurile dar si minunatele colinde cantate de elevele de la Seminarul Teologic „Cuvioasa Paraschiva” - Agapia, surpriza oferita cu drag de parintele Marius Surugiu.

        La orele 12.00, ne-am indreptat cu totii spre Casa Culturii Ion Creanga pentru a participa la Concursul naţional de creaţie literară (proză) - pe categorii de vârstă (10-12 ani, 12-16 ani, 16- 18 ani) organizat în colaborare cu Fundatia Culturala ,,Ion Creanga” Neamt, Casa Culturii „Ion Creangă” Tg Neamt, Biblioteca „Ion Creangă”, Colegiul Naţional  „Ştefan cel Mare”, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Liceul „Vasile Conta” din Tg.Neamt şi participanţi din alte judeţe: Iaşi, Botoşani, Suceava, ...). La acest concurs s-au inscris un numar de 86 de elevi din scoli nemtene si nu numai. Pana la deliberarea juriului, pe scena au fost prezentate spectacolele: La şezătoare: Pupăza din tei - în versuri, coordonator prof. Miruna Vrânceanu - Scoala  nr. 3 Humulesti si Spectacol de teatru pentru copii: ,,Fata mosului cea cuminte”- coordonator prof. Gabriela Sechesan de la Clubul elevilor Tg.Neamt. Dupa o munca asidua a unui grup de doamne profesoare de limba romana din orasul nostru, juriul sub presedentia domnului profesor Gheorghe Simon, a decis ca, marele premiu sa fie acordat elevului Bogdan Ichim Ioan, clasa a saptea de la Colegiul Tehnic Ion Creanga din Tg.Neamt, care a prezentat o lucrare deosebita. De altfel, Bogdan a citit lucrarea si pentru publicul care l-a aplaudat cu frenezie si apoi a postat un mesaj prin care aducea multumiri celor care l-au incurajat si sustinut, colegilor lui, dar mai ales domnisoarei profesor Adina Timofte.

     Ziua a continuat cu un select grupaj de colinde interpretate cu profesionalism de membrii coralei ,"Basil Anastasescu", sub bagheta distinsei doamne profesor Eugenia Tugea. Actorul, regizorul si nu in ultimul rand, interpretul de muzica folk si bunul nostru prieten, Radu Stefan ne-a incantat cu frumoase melodii folk si ne-a facut sa lacrimam pe noi toti cei prezenti in sala de spectacol (peste 200 de oameni) atunci cand a dedicat un colind ,"in memoriam" bunului nostru prieten Misu Campeanu….. "Leru-i ler si iara ler…Cantu-i pentru Misu-n cer…". Liniste si suspine s-au asternut peste sala….Incantator! Si cum s-ar fi putut incheia ziua, daca nu tot cu colinde interpretate cu acuratete si  sensibilitate de catre Corul de Camera ,"ANIMA FRATRES" al studentilor din Iasi condusi de studentul Stefan Cenusa din Roznov. Au fost 12 interpreti, studenti, cu voci de ingeri, frumosi si care au transmis bucurie, dragoste de Dumnezeu, frumusete….Stiti cine sunt ei? Sunt fosti elevi ai Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamţ, pe care i-am cunoscut cu 7-8 ani in urma, carora le-am insuflat dragostea de chitara si muzica folk si care au venit sa-mi faca o surpriza minunata. Ii felicit si le multumesc din suflet.

      Duminica, 13 decembrie, am incheiat manifestarile dedicate lui Ion Creanga cu un spectacol unicat…un spectacol intitulat: „S-au furat... poveştile!”- realizat de ASOCIAŢIA SMARTART- ALL’S CHOIR & BALLET COMPANY Bucureşti. Am avut emotii pentru ca nu stiam daca vor veni copiii….si… chiar au venit. Cu mamici, cu bunici, cu doamnele diriginte…m-am bucurat si le multumesc. Spectacolul a fost incantator, interpretat de catre actori si muzicieni in acelasi timp, un music-hall incredibil, care ne-a transportat pe toti in timp, amintindu-ne de personaje din povesti si desene animate (Alba ca zapada, Cenusareasa, Motanul incaltat, ursul Baloo……etc).

     Am vazut copii fericiti, care cunosteau toate personajele, care traiau povestea  si care pe final au negociat cu “piratii” ce venisera sa fure povestile. Ce credeti ca au facut? Au aparat povestile lui Creanga si pe cele din Biblioteca orasului, au urcat pe scena  si abia dupa ce actorii – pirati au promis ca vor pune in scena si povestile lui Badica Ion, abia dupa aceea au hotarat sa le dea, pentru a le vedea si alti copii din alte locuri din tara. Repet, am vazut copii, dar si parinti si bunici fericiti!

       Toate aceste evenimente prezentate de mine, nu s-ar fi putut intampla daca nu am fi fost sustinuti financiar de Consiliul Judetean Neamt, Primaria orasului Tirgu Neamt, de Consiliul Local Tirgu Neamt, de domnul Primar Vasilica Harpa si echipa dumnealui.

       Aduc pe aceasta cale multumiri in nume personal dar si in numele celor care s-au bucurat de aceste zile frumoase,  Zilele „Ion Creanga”  Editia a XLVI- a, 11-13 decembrie 2015 .

Inchei urandu-va tuturor Sarbatori Binecuvantate si "La multi ani 2016"!

CASA CULTURII “ION CREANGA” TIRGU NEAMT

DIRECTOR

MARGARETA MIHAILESCU

 

Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate. powered by webinspire.ro
chevron-down